Kia ora! Mijn naam is Jaap Spaans en ik geef yoga lessen bij Wakker. In mei 2013 ben ik na 15 jaar in Nieuw Zeeland te hebben gewoond, weer terug gekomen naar mijn roots in Nederland: Alkmaar.

In Nieuw Zeeland ben ik lid geweest van het plaatselijk yoga centrum (Tauranga Yoga Centre) waar verschillende Yoga-stijlen door verschillende docenten worden gegeven. Na 10 jaar lessen gevolgd te hebben wilde ik (tot genoegen van andere docenten van het Yoga Centre) zelf lessen geven. Onder supervisie van een “senior” docent ben ik gevraagd een beginners les te geven. Vier jaar heb ik deze les gegeven welke ik heb uitgebouwd tot een Introductie Cursus met een duidelijke structuur en inhoud.

Mijn Yoga docent-opleiding heb ik gedaan in oktober 2011, in het prachtige Queenstown in Nieuw Zeeland. Deze opleiding (INSPYA Yoga, Byron Bay)was onder leiding van Lance Schuler met verder in zijn team Claire Priestley en Phil Lemke. Na deze opleiding heb ik een certificaat van Yoga Alliance gekregen (RYT 200).

Mijn passie in het geven van yogalessen zit onder meer in het aanpassen/assisteren bij houdingen die voor cursisten een uitdaging zijn. Hiervoor heb ik o.a. de cursus “Anatomy and Physiology” gevolgd bij Simon Borg Oliver van Synergy Yoga. Daarnaast heb ik vele workshops gevolgd met o.a. Peter Sanson (Ashtanga, Nieuw Zeeland) en Lance Schuler (in Nieuw Zeeland en Duitsland), in april 2014 met Jason Crandell (Amsterdam) en in juni met Simon Park in Zaandam.

Zelf zie ik Yoga als een levensstijl, een groei en bewustwordingsproces. Yoga beoefening kent vele aspecten, in mijn lessen besteden we voornamelijk aandacht aan de fysieke kant van yoga: de houdingen (asana’s) en de ademhaling (pranayama). In de Introductiecursus behandel ik ook een aantal van de andere aspecten. Hierdoor ontstaat er bij de cursist een beter begrip en draagvlak voor wat Yoga kan betekenen in zijn of haar leven. Een beter bewustzijn van het eigen lichaam helpt met het voorkomen van blessures tijdens sport of alledaagse dingen, dit is een van de “bijwerkingen” van yoga.

Ik geef verschillende soorten yoga en mijn lesstijl wordt vaak omschreven als “down to earth”. Tijdens het eerste Yoga festival in Haarlem (6 en 7 juni 2014) heb ik een Vinyasa les gegeven.

In de loop der jaren heb ik veel ervaring opgebouwd met Vinyasa (vloeiende) Yoga stijlen. De oorsprong hierin ligt bij het traditionele Ashtanga, hiervan zijn vele andere vormen afgeleid zoals o.a. het (Power) Vinyasa. Mij spreekt vooral de mogelijkheid tot creatief aaneenschakelen van houdingen aan, dit komt vooral tot uiting in m’n maandagavond les van 18:00 uur.

In mijn “Yoga Core Power” beginnen we altijd met een serie zonnegroeten. We volgen dit op met het veilig trainen van de grote spiergroepen en soepel maken van heup, onderrug en schouders. Ik zie deze les als een voorbereiding maar ook als een tussenstap naar de andere (actievere) Yoga stijlen.

De Hatha lessen zijn rustig van aard met een licht therapeutische grondslag. Een aanrader voor beginners maar ook voor de iets verder gevorderden die hun Yoga verder willen verdiepen.

Altijd al meer over yoga willen weten en wat het voor jezelf kan betekenen?

 

Voor vragen, aanmeldingen of verdere info: 06-333-71-566, info@jaapyoga.nl of www.jaapyoga.nl