Wakker op Zondag | Zen Thuis, Thuis bij Zen

11apr
Wakker op Zondag | Zen Thuis, Thuis bij Zen 11 AprilApr 2021 13:30 - 16:00

Wakker bekrachtigtWakker op ZondagWorkshop

Lilian van der Vaart  |  11 april  |  13.30 - 16.00  |  15 euro

Wat is zen?
Dat is een goede vraag, en in de zentraditie misschien wel de meest gestelde vraag. Al in het 9e eeuwse China bijvoorbeeld, stelde een nieuw aangekomen student deze vraag aan de beroemde Zenmeester Joshu. Joshu’s reactie was: ‘Heb je al gegeten?’ ‘Ja’, zei de monnik. “Ga dan je rijstkom maar afwassen” zei Joshu.

Er zijn net zoveel antwoorden op de vraag te geven als de keren dat de vraag gesteld wordt. Een antwoord dat me momenteel raakt is: zen is thuiskomen. Elk moment opnieuw. Dat is dus heel actief, ook al zitten we in zen meditatie heel stil. Een van de mooie paradoxen die zen rijk is.

Zen is wat je doet
Dat is ook een antwoord. En het is wat in deze workshop aan de orde komt. Want ik ga vertellen over zen, over de achtergronden en ontwikkeling, over het gedachtengoed. Daarbij put ik uit de rijke verhalentraditie van zen, en mijn eigen ervaring.

Maar we gaan ook oefenen met het mediteren, gewoon op de stoelen waarop we zitten. Zodat je zelf kunt ervaren hoe dat is. Zodat je je zelf een beeld kunt vormen van waar het om draait, en de waarde die dat heeft voor ons, in ons dagelijks leven, thuis.
Want hoe thuis ik me ook voel bij het vertellen over zen, dat blijft een verhaal. Het is met zen net als met kaas: je kunt alleen ontdekken hoe het smaakt als je het zelf proeft. Je kunt alleen thuiskomen bij en in zen, als je het zelf uitprobeert.

Is zen zweverig?
Dit is in onze tijd een veel gestelde vraag. Die wat mij betreft makkelijker te beantwoorden is dan de vraag wat zen ‘is’. Als geboren en getogen Alkmaarse ben ik veel te nuchter om me met zweverigheid bezig te houden. Ik heb ook nog nooit iemand zien zweven, en het is mij ook nog nooit gelukt. Joshu’s antwoord in het hierboven genoemde verhaaltje laat zien dat het om heel aardse zaken gaat in zen. Met je beide voeten stevig op de vloer doen wat je te doen hebt.
Dat betekent niet dat het plat is: het gaat wel ergens over. Ook daar hoop ik je in de workshop iets van te doen ervaren.

Over Lilian
Mijn naam is Lilian Daishin van der Vaart. Ik ben in 2001 begonnen met mediteren, en sinds 2008 geef ik les. Tot voor kort in Brabant, bij Zen.nl. In 2020 vond ik een nieuwe leraar in zenmeester Jiun Hogen van International Zen Institute Netherlands (IZIN). Vanuit die verbinding zet ik met ‘Zenleven in Alkmaar’ een nieuwe stap op mijn zenpad dat mij weer doet thuiskomen in mijn geboortestad Alkmaar. 

De natuur, eenvoud en mijn vriendschappen zijn de grote inspiratiebronnen in mijn zenleven.

 

(Lukt het niet? Mail je aanmelding naar reservering@wakkerbewustzijn.nl)

Wakker op Zondag is een wekelijkse serie van inspirerende workshops. Elke zondag een andere workshopgever, een ander thema. Tot voor kort was het mogelijk zo binnen te lopen. Nu is vanwege alle maatregelen van tevoren aanmelden gewenst, zo houden we oog op het aantal deelnemers. 

  • Lilian van der Vaart
    Organisator van Wakker op Zondag | Zen Thuis, Thuis bij Zen
    Mijn naam is Lilian Daishin van der Vaart. In 2001 ben ik begonnen met mediteren, uit nieuwsgierigheid, en nooit meer gestopt. Als nuchtere Alkmaarse voelde ik me direct thuis bij de eenvoud en praktische aard van zen. Vanaf 2008 geef ik les. Sinds 2020 ben ik verbonden aan het International Zen Institute Netherlands (IZIN) onder leiding van zenmeester Jiun Hogen. Vanuit die verbinding is ‘Zenleven in Alkmaar’ ontstaan. De natuur, eenvoud en mijn vriendschappen zijn de grote inspiratiebronnen in mijn zenleven.
Importeer naar Google Kalender
  • Planning
  • Gasten
  • Winkel
  • Forecast
  • Reacties

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Vandaag stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Date

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org