Ayurveda

 

 

 

Ayurvedisch voedings- en leefstijladvies
Ayurvedische massagetherapie

1- Wat is Ayurveda?
2- De visie van Ayurveda op ziekte en gezondheid
3- Het persoonlijke dieet
4- Afvalstof (‘ama’ in het sanskriet) 
5- Ayurvedische massages en behandelingen
7- De therapeut Valerie Fiteni stelt zichzelf voor

 

1- Wat is Ayurveda?
Ayurveda betekent in het Sanskriet (India) ‘kennis van het leven’. Het is de oudste geneeskunde die de mens kent en het geniet tegenwoordig veel belangstelling in Europa. Ayurveda is niet alleen maar een integrale geneeskunde die zich bewezen heeft bij het genezen van ziekten en bij ziektepreventie. Het is ook een manier om naar de wereld en naar de mens te kijken. Het gaat ervan uit dat alles wat bestaat, uit één van de 5 elementen (ether, lucht, vuur, water en aarde) of uit een combinatie ervan bestaat. Dit geldt zowel voor ons fysieke lichaam als voor ons energetisch en mentale leven.

2-  De visie van Ayurveda op ziekte en gezondheid
Elk mens is uniek. Zo is ook de verhouding tussen de elementen bij onze geboorte een vast gegeven. Het is net als een blauwdruk. Ayurveda noemt deze persoonlijke verhouding de geboorteconstitutie en praat over de Vata, Pitta, en Kapha geboorteconstituties en de mengelingen ervan. Voor de duidelijkheid: er bestaat voor Ayurveda geen goede of slechte geboorteconstitutie.

Wel spreekt Ayurveda over ziekte wanneer de persoonlijke balans tussen de elementen – om welke reden dan ook – verstoord is. En alle ziekten – zonder uitzondering – drukken een verstoring van elementen uit.

De taak van de Ayurvedische voedingsconsulent is de persoonlijke balans tussen de elementen te herstellen. Door vraagstelling (anamnese), tongonderzoek en polsdiagnose vormt de consulent zich een beeld van de gezondheidstoestand van de cliënt. Zo kan hij of zij een diagnose van de verstoorde balans tussen de elementen stellen en een behandeling op verschillende vlakken adviseren:

  • Op voedingsniveau, met een persoonlijk dieet.
  • Met betrekking tot de leefgewoontes en leefstijl die ziekmakend kunnen zijn of andersom preventief of genezend kunnen werken.
  • Zonodig met betrekking tot het innemen van Ayurvedische preparaten.
  • Met betrekking tot het ondergaan van therapeutische Ayurvedische massages of behandelingen.

3- Het persoonlijke dieet
Voor Ayurveda is het eten van de juiste voeding (juiste voeding = voeding die aan de persoonlijke behoeften beantwoordt) van essentieel belang. Een dieet wat niet bij de persoon past, zorgt voor afvalstoffen, disbalans en ziekten. Een passend dieet respecteert de persoonlijke balans, zorgt voor een goed functionerend immuunsysteem, geeft energie en creëert welzijn. Goede en slechte diëten werken op alle niveaus door: fysiek, energetisch, psychologisch en mentaal.

Het Ayurvedische dieet wordt  aangewend om ziekten te behandelen en werkt preventief (voorkomend) bij de gezonde mens. Uiteraard gaat het dan om verschillende diëten.

4- Afvalstof (‘ama’ in het sanskriet) 
Een gevolg van disbalans is dat afvalstoffen niet of slechts gedeeltelijk uit het systeem worden afgevoerd. Afvalstoffen zorgen op hun beurt voor grotere disbalans en veroorzaken ziekten. Het is de bekende vicieuze cirkel. Het Ayurvedische dieet zorgt voor verbranding en afvoer van afvalstoffen en toxinen. Een systeem vrij van ama (afvalstof) kan weer goed functioneren. Ama belemmert namelijk de werking van onze spijsvertering, wat kwalijk is omdat een goed werkende spijsvertering van essentieel belang is voor onze gezondheid. Tevens ondermijnt Ama het immuunsysteem. Op mentaal niveau kunnen afvalstoffen ook voor depressie en andere problemen zorgen.

Naast het persoonlijke dieet kunnen Ayurvedische preparaten, massages en detox behandelingen bijdragen aan het opruimen van afvalstoffen.

5- Preparaten
De Ayurvedische farmacologie is rijk aan preparaten voor de behandeling van ziekten. Preventie is voor Ayurveda ook een essentieel begrip. Sommige preparaten kunnen daarom preventief worden aangewend. De preparaten bestaan hoofdzakelijk uit kruiden, planten en mineralen.

6- Ayurvedische massages en behandelingen
Ayurvedische massages en behandelingen worden op verschillende manieren aangewend:

  • Voor het welzijn van de mens: ontspannend voor lichaam en geest.
  • Bij vermoeidheid: vitaliserend en energie gevend.
  • Voor het verhogen van het immuunsysteem (ziektepreventie).
  • Voor specifieke klachten en ziekten : van reuma en artritis tot huidaandoeningen, spierziekten (massageoliën zijn uitstekende pijnstillers), overgewicht, burn out, vermoeidheidssyndroom, slapeloosheid, depressie, menstruatie en overgangsklachten, slechte bloedcirculatie, ziekten van de luchtwegen, rugklachten en nog veel meer.
  • Om lichaam en/of geest te reiniging (detox behandelingen).

Om te masseren kiest de massagetherapeut uit de vele medicinale massageoliën de olie of oliën die het beste bij de behoeften en de situatie van de persoon passen. Elke olie heeft namelijk een specifieke werking. Massages worden met warme oliën (ongeveer 40ºC) uitgevoerd.

7- De therapeut Valerie Fiteni stelt zichzelf voor
Graag stel ik me aan u voor. Ik ben Valerie Fiteni, Ayurvedische voedings- en leefstijlconsulent en Ayurvedische massagetherapeut. Voor mij (ik praat uit ervaring) zijn wij als mens in veel opzichten bemachtigd ons leven en welzijn te creëren. Toen ik Ayurveda een plaats in mijn leven gaf, werd dit krachtig bevestigd. Met Ayurveda heb ik mezelf beter leren kennen, inzicht gekregen in mijn persoonlijke stofwisseling en ben voedsel gaan eten dat voor mij persoonlijk goed was. Naast een persoonlijke dieet heb ik met behulp van Ayurvedische preparaten oude onopgeloste gezondheidsproblemen (verontrustende hartritme-stoornissen, duizeligheid en zeer pijnlijke menstruatie die een maandelijks handicap was gaan vormen) aangepakt. Ik wilde namelijk niet dat mijn gezondheid afhankelijk zou worden van zware medicijnen die meestal niet zonder bijwerkingen zijn. De resultaten van deze keuze overtroffen alle verwachtingen! Het gaat nu heel goed met mijn hart. De duizeligheid is verdwenen en ik voel me fit tijdens mijn menstruatie en heb helemaal geen pijn meer. Deze ontwikkelingen en de toegevoegde waarde die Ayurveda mijn leven gaf waren zo waardevol dat ik een opleiding begon in België bij de School van Ayurveda in Gent, en in Nijmegen bij de De Hogeschool Ayurveda Geneeskunde, de respectievelijke opleidingen van Ayurvedisch voedings- en leefstijlconsulent en Ayuvedische massage te volgen.

En nu? Het is heel fijn om bij te dragen aan de ontwikkeling van Ayurveda in Nederland en op mijn beurt mijn ervaring als Ayurvedisch therapeut in dienst te stellen van degene die baat bij kunnen hebben.

Contact:
Ayurvedisch therapeut Valérie Fiténi
+31 (0)629 42 14 92 en valerie.fiteni@gmail.com
Vanaf 15 december meer informatie op: www.ayurvedapraktijkarjuna.nl