Mindfulness basiscursus & Mindfulness en Jouw Sterke Punten

 

Mindfulness basiscursus

Herken jij het volgende?

 • Kan jij je moeilijk concentreren?
 • Heb je last van een vol hoofd?
 • Lig je ’s nachts vaak wakker en pieker je dan veel?
 • Ben je snel geïrriteerd en kortaf naar je omgeving?
 • Heb je last van nek-, schouder- of rugklachten?
 • Voel jij je moe en is het weekend te kort om goed bij te tanken?

Weet dat je niet de enige bent.

Integendeel. Veel actieve professionals lopen hier tegenaan.

Wellicht ben jij ook vrij consciëntieus. Als je iets belooft, dan doe je het ook. Collega’s, familie en vrienden kunnen altijd op jou rekenen, ook als er nóg een tandje bij moet. Toch kost het je steeds meer moeite om thuis en in je werk de boel op rolletjes te laten lopen.

Je loopt daardoor tegen problemen aan. Je hebt moeite om je te concentreren en bent snel afgeleid. Je verliest het overzicht en raakt verstrikt in brandjes blussen en ad-hoc klussen, die veel tijd kosten. Gevolg: je gaat nog harder hollen in een poging de boel weer onder controle te krijgen. Je gaat dóór. Waardoor je vastloopt in een vicieuze cirkel van alsmaar harder hollen.

In deze mindfulness training leer je hoe je jouw vicieuze cirkel van alsmaar harder hollen kan doorbreken. Je leert hoe je met aandacht dagelijkse spanning en drukke perioden in je leven beter gaat hanteren. Het resultaat: je ervaart meer rust, plezier en voldoening in de dingen die je doet en met de mensen die je dierbaar zijn. 

Hoe ziet deze cursus er praktisch uit?

De training bestaat uit acht bijeenkomsten van zo’n 2½ uur.

Elke bijeenkomst bestaat uit compacte theorie, instructie, concentratie- en observatieoefeningen en leren van elkaars ervaringen. Alle oefeningen en technieken die je krijgt aangereikt zijn direct toepasbaar in je dagelijkse praktijk. Ze helpen je om door je dag heen mentaal en fysiek te ontspannen.

Thema’s die aan de orde komen zijn o.a.:

 • Leren herkennen van persoonlijke stresssignalen
 • Effectief omgaan met spanning en druk
 • Grenzen gaan (h)erkennen en bewaken
 • Ontspannen luisteren en spreken in contact met anderen
 • Bewust zorgen voor jezelf in alle rollen die je vervult (vader/moeder, vriend(in), etc.)

De training is praktijkgericht: je traint gewoon op een stoel en niet op een meditatiekussentje!

Mindfulness en Jouw Sterke Punten

Je hebt eerder al een mindfulness basistraining gedaan. Dit heeft je veel gebracht. Toch loop je nog tegen dingen aan, vooral in je werk.

Herken je een of meer van de volgende situaties in je werk:

 • Pieker je vaak over of je het allemaal wel goed doet?
 • Voel jij je geregeld niet gehoord en gezien voor al je inzet?
 • Mis je plezier en voldoening in de dingen die je doet?
 • Wil je dingen veranderen maar krijg je niemand mee?
 • Twijfel je of je nog wel op de juiste plek zit?
 • Heb je al langer zoiets van: ‘Is dit het nou?’

Dan kan het zijn dat je werk – ondanks je mindfulness ervaring – een bron van onrust en spanning blijft.

Je houdt veel ballen in de lucht en werkt hard om alles goed te doen. Maar in (functionerings)gesprekken, overleggen en vergaderingen gaat veel tijd en aandacht naar dingen die niet goed gaan. Wat wel goed gaat en waar je meer van wilt komt nauwelijks aan de orde.

Dat frustreert je.

Want je weet niet goed hoe het anders – beter – kan. Hoe je het beste van jezelf kan laten zien zonder jezelf te forceren of op de borst te kloppen. Hierdoor pas jij je teveel aan je omgeving aan en heb je minder impact dan je zou willen. Je werk kost je daardoor meer energie dan je lief is.

Onderscheidend succesvol zijn in je werk, zonder steeds dat slopende ‘tandje erbij’. Weten waar je goed in bent en doen wat écht belangrijk is in je werk.

Kan dat?

Meer rust, regie en resultaat

Gelukkig kan dat. In Mindfulness en Jouw Sterke Punten ga je in 6 bijeenkomsten het volgende leren:

1 – Je krijgt inzicht in wat van nature jouw Sterke Punten zijn. Deze kennis helpt je keuzes te maken in je werk waarmee jij het verschil maakt. Op een manier die je energie geeft, waar je plezier aan beleeft en die anderen waarderen.

2 – Je leert hoe je jouw Sterke Punten bewust inzet in gesprekken en vergaderingen. Zodat je meer rust en resultaat ervaart in de interactie en samenwerking met collega’s, medewerkers of klanten. Daarmee groeit je zelfvertrouwen.

3 – Je verdiept je mindfulness vaardigheden. Je leert mindfulness inzetten om je Sterke Punten verder te ontwikkelen en leert je Sterke Punten inzetten om je mindfulness verder te ontwikkelen. Daarmee verhoog je jouw veerkracht en persoonlijke effectiviteit.

Hoe ziet de cursus eruit?

De training is opgebouwd uit zes groepsbijeenkomsten van elk zo’n 2½ uur.

Elke bijeenkomst bestaat uit compacte theorie, instructie, observatie- en reflectieoefeningen en leren van elkaars ervaringen. Alle oefeningen en werkvormen die je krijgt aangereikt zijn direct toepasbaar in je dagelijkse praktijk. Ze helpen je rust en resultaat te ervaren in je werk en verdiepen je gevoel van vervulling.

De training is praktijkgericht: je traint gewoon op een stoel en niet op een meditatiekussentje!

Deze training staat open voor iedereen die eerder de 8-weekse basiscursus Mindfulness heeft afgerond bij het Centrum voor Mindfulness Alkmaar of elders.

Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.centrumvoormindfulnessalkmaar.nl.

 

Heidi Does

Heidi Does van het Centrum voor Mindfulness Alkmaar helpt je om dagelijkse stress en drukke perioden in je leven met meer gemak te hanteren. Zodat je weer rust, plezier en voldoening ervaart, in je werk en privé.

Veel van de deelnemers aan haar trainingen komen uit Alkmaar, Heiloo, Heerhugowaard, Schagen en andere gemeentes in West-Friesland.

“In een lange carrière als projectmanager van digitale mediaprojecten waren spanning en druk vaak aan de orde van de dag. Door reorganisaties, de veelheid aan projecten, prestatiedruk of gewoon door alledaagse sleur. Daardoor worstelde ik flink om werk en privé in balans te houden. Tot ik mindfulness begon te beoefenen en mijn aandacht leerde focussen op het hier en nu. Dat bracht een ommekeer in mijn leven. Ik volgde de opleiding tot mindfulness trainer en geniet nu van een bloeiend eigen trainingsbureau. 

De aandachttraining staat als een huis, zoals ook blijkt uit veel wetenschappelijke publicaties. Daarom ben ik ervan overtuigd dat ook jij gaat leren hoe je jouw concentratie kan verbeteren, je grenzen beter kan stellen en ook dat je lastige of stressvolle situaties gaat herkennen, maar er anders – meer ontspannen – mee om leert gaan.

Mijn credo is ‘manage je aandacht in plaats van je tijd’. Zodat je alle tijd en energie krijgt voor die activiteiten die er echt toe doen voor jou en die je plezier en voldoening geven.

In de afgelopen jaren heb ik al veel mensen begeleid bij het vergroten van hun mentale en fysieke vitaliteit. Met veel enthousiasme zie ik hoe zij in korte tijd enorme stappen maken en een goede balans vinden tussen werk en privé. Dankzij praktische tips en oefeningen, mijn duidelijke feedback en no-nonsense aanpak. Daarmee haal je het maximale uit elke sessie.”

Heidi is post-HBO gecertificeerd mindfulness trainer en ingeschreven in het register van de beroepsvereniging van mindfulness trainers in Nederland en België (VMBN, hoogste categorie).

Interviews met haar over toegepaste mindfulness verschenen in tijdschriften als Libelle, Santé en Cosmo Girl en werden o.a. uitgezonden in het programma ‘Zaken doen met…’ van BNR Nieuwsradio.

Kijk voor meer informatie op www.centrumvoormindfulnessalkmaar.nl.