Zen | Meditatie & Begeleiding

Lilian Daishin van der Vaart

Een heldere, open geest,
in alle eenvoud
betrokken op en
thuis in
de wereld.
En dan doen wat er te doen is.
Daarin ligt voor mij de waarde van zen.

Zen en mediteren

Mediteren is de manier waarop we die waarde van zen realiseren. Een eenvoudige, stille zitmeditatie-vorm waarin je adem je anker is. In dat stille zitten kan je geest helder en ruim worden. Kun je de verbinding met de wereld voelen, evenals jouw unieke plaats daarin. Van daaruit sta je in alle eenvoud op en voel je de energie waarmee je kunt doen wat je te doen hebt. 

In het leren kennen, oefenen en verdiepen van deze eenvoudige en krachtige meditatievorm begeleid ik je graag. In een van de groepen, en/of individueel.  

 

De zin van het leven? Jouw zin in het leven!

Zen samen

Mediteren in een groep versterkt de kracht van je meditatie en je gevoel van verbinding met de wereld om je heen. Paradoxaal genoeg: hoe meer mensen samen mediteren, hoe groter de stilte, hoe groter de kracht, de energie, de verbondenheid. Angst voor een overdaad aan prikkels verdwijnt. Compassie voor jezelf en anderen neemt toe. 

Om een woord van de bekende psychiater Dirk de Wachter te gebruiken: onze ‘ikkigheid’ verdwijnt een beetje en we voelen ons meer deel van het geheel. Ook paradoxaal: juist daardoor kan duidelijker worden wat jouw unieke plaats is in de wereld. 

Jouw zen

Ook al mediteer je samen in een groep, en versterkt dat je ‘zitten’, je doet het wel altijd zelf. Niemand kan het voor je doen. Het kan zijn dat je behoefte voelt om (ook) individuele begeleiding te hebben. Of het nu om gezondheidskwesties gaat, levensvragen of tijdelijke problemen – er kunnen vragen zijn die meer aandacht behoeven dan in de context van een groepsbijeenkomst gegeven kan worden. In één-op-één sessies kunnen die in alle rust aan bod komen. Soms is één keer sparren voldoende, soms een aantal coachsessies; het is altijd maatwerk. Daar maken we samen afspraken over.

zen-meditatie-alkmaar

We zijn ‘een-saam’, ‘al-een’.

Tarieven

Meer informatie over mogelijkheden en kosten vind je op mijn website.

Mijn Zenleven

Mijn zenleven begon in 2001 met een workshop zenmeditatie van twee dagen. De eerste meditatie die dag gaf een diep gevoel van thuiskomen. De eerste stap op mijn zenpad was gezet, en twintig jaar later loop ik het nog steeds met veel vreugde en toewijding. Sinds het voorjaar van 2021 speelt mijn zenleven zich af in de regio Alkmaar, waar ik na 24 jaar Brabant ben teruggekeerd. Mijn leraar is zenmeester Jiun Hogen, die leiding geeft aan International Zen Institute Nederland, waaraan ik sinds vorig jaar verbonden ben. Haar begeleiding brengt nieuwe inspiratie en diepgang in mijn beoefening, die ik graag met anderen deel.